ZERO WASTE: 5 tipů, jak předejít plýtvání jídlem

ZERO WASTE: 5 tipů, jak předejít plýtvání jídlem

Ti, co čtou náš blog pravidelně, už zřejmě odpozorovali, že velmi rád vařím a peču. Zároveň ale děsně nesnáším, když se jídlo vyhazuje. To je pro mě skoro (nej)větší přečin proti planetě než jakýkoli jiný. Rád bych se proto s vámi podělil o několik vlastních tipů, jak předejít plýtvání jídlem.

Článek jsem se rozhodl koncipovat podle jednotlivých fází, během kterých s jídlem a potravinami nakládáme.

Jak nakupovat?

Rád bych oddělil dvě formy potravin, ke kterým se dá při jejich nakupování přistupovat odlišně. Pokud jde o trvanlivé potraviny, jako jsou třeba obilniny, nemusíte si s jejich nákupem až tolik lámat hlavu. Můžete jich nakoupit prakticky jakékoli množství.

Naopak vezmeme-li v úvahu nákup potravin s kratší dobou trvanlivosti, musíme se mít na pozoru. Představme si, že bychom rádi nakoupili jogurty. Ty mají obecně kratší dobu spotřeby. Chceme-li předejít tomu, aby prošly a staly se nepoživatelnými, je vhodné:

  • Raději nakupovat malé množství a obchod navštívit pravidelněji.
  • V obchodě si prohlédnout jejich dobu trvanlivosti a volit ty se vzdálenější.
  • Jo a nezapomeňte nakupovat pouze to, co máte skutečně na seznamu.

Stejně lze postupovat i u ovoce. Pokud chcete, aby vám vydrželo co nejdéle, je třeba nakupovat skoro zelené. Nebo koupit čerstvé a zkonzumovat co nejdříve.

Odlišný ale zajímavý přístup k nakupování ovoce a zeleniny volí holky z blogu Czech Zero Waste. Navrhují nakupovat vždy “to nejhorší zboží”. Tedy, když už banány, tak jedině černé. Jsou nejsladší a jejím nakoupením se dá předejít vyhození ze strany supermarketu. I to je zajímavá cesta.

Jak uchovávat?

O správném uchovávání koupených potravin najdete na internetu fůru článků. Nejsem v tomto ohledu zase takový odborník, abych dokázal radit, jak uchovávat tamto či ono.

Jediné významnější pravidlo, které opravdu striktně dodržuju, zní: Čím více se blíží konec trvanlivosti (myšleno: dojít k definitivními znehodnocení) dané potraviny, tím se dostává dopředu lednice tak, aby na ní bylo vidět.

Těžce jsem jako menší snášel, když se něco ztratilo vzadu v lednici a posléze se zjistilo, že už je to dead. Naštěstí se to tak často nestávalo 🙂

Jak vařit?

Nejjednodušší rada by zřejmě zněla: vařte méně a raději se dojezte něčím jiným. A pravděpodobně bude pravda, že spousta jídla se vyhodí právě kvůli tomu, že lidé vaří podstatně více, než jsou schopni sníst.

Bohužel se tato rada často nesetkává s pochopením. Vlastně i částečně rozumím tomu: proč? Je to tím, že lidé si sami ochotně nechtějí vytvářet pocit nedostatku.

A i když je to minimálně zpočátku velmi náročně odhadnou, kolik se toho na oběd či večeři zrovna sní. Po jisté době a praxi to už snadno zvládnete.

Navíc, když už se podaří navařit víc, není všem dnům konec, ale o tom o něco níž.


Už více než 250 čtenářů odebírá pozitivní novinky ze světa ekologie? Přidejte se také! 


Jak jíst venku?

Oproti domácímu vaření nese stravování se venku větší riziko, že dojde ke plýtvání. Při návštěvě restaurace nikdy nevíme, kolik doneseného pokrmu vlastně bude a zda ho zvládneme zkonzumovat celý.

Existuje naštěstí pár tipů, jak tomu předejít:

  • Zeptejte se číšníka na množství předem.
  • Nesnědený pokrm nabídněte spolustrávníkům.
  • Nechte si jídlo zabalit. To ale nese riziko vzniku zbytečného plastu (polystyrenové krabičky). Proto:
  • Vezměte si s sebou do restaurace vlastní krabičku.
  • Upřednostněte jídelny, kde si můžete sami nabrat (jídlo na váhu).

Mimochodem, už jste četli můj článek o tom, jak na zero waste v restauraci? Napravte to!

Jak zužitkovat to, co zbude?

Těch možností je opravdu nespočet. Záleží na tom, co vám zrovna zbude:

  • Nedojezená hotová jídla je ideální sníst později (třeba na večeři) nebo nakrabičkovat a zamrazit na jiný den.
  • Odřezky ze zeleniny (mrkev, celer, pórek apod.) dejte do krabičky a uchovávejte v lednici. Jednou za týden dva z nich budete moci uvařit zeleninový vývar úplně zadarmo.
  • Oschlé pečivo potřete vodou a dejte na chvíli péct, případně využijte k přípravě krutonů. Je-li úplně tvrdé, vyrobte si strouhanku.
  • Kompostujte.
  • Podělte se se svým chlupatým mazlíčkem.

Doufám, že se vám pár mých tipů líbilo. Uvědomuju si, že těch možností, jak předejít plýtvání jídlem, je milion. Máte s nějakým pozitivní zkušenost? Podělte se o ni v komentářích!

Matouš


Dává vám smysl to, co děláme? Staňte se naším patronem!


Přečtěte si také:

4 komentáře / Napsat komentář

  1. Hrdě hlásím, že jídlem neplýtvám, prakticky žádné nevyhazuju!
    Občas mi uhnije nějaké zapomenuté jablko… ale to jen úplně minimálně, protože jsem ovocožrout. 😀 Když porovnám svou lednici s lednicí od rodičů, mám ji vykradenou. Žádné zásoby. Co koupím, do do dvou tří dnů sním. Pečivo skoro nekupuju a když už, tak opravdu na kusy. Vím, že sním k večeři dvě housky, tak koupím dvě housky a hotovo. Zásoby mám jenom v podobě mouky, prášku do pečiva, oleje atd. Ani ta rýže se tu moc neudrží…
    Takže abych to shrnula: Co budu jíst, se rozhodne už v obchodě. Doma si nemůžu dovolit přijít k ledničce a zkoumat, co si dám. U rodičů s plnou ledničkou to funguje jinak, ale taky tam pak zjišťuju, že ten tvaroh, na který jsem se celé odpoledne těšila, už tam dva týdny neměl co dělat… :-/
    Jsem ráda, že to mám, jak to mám!

    1. A já jsem rád, že jsi ráda, že to máš, jak to máš a taky že neplýtváš 🙂 Matouš

    1. Ahoj, moc děkuji za pozitivní zpětnou vazbu. Vážím si toho! 🙂 Snažíme se, aby se vám u nás líbilo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *